Mana Urang Sunda teh..?

Ceuk Si Cepot  mah “ Ari Urang sunda aya keneh..? Da bener geus leungit we bahasa urang teh,”sedih dewek mah euy!”

Bener we paribahasa “panon poe geus bijil ti kulon” teh,da sagala ge ayeuna mah geus ka barat-baratan, Hahargaan kumaha ceuk dolar, adat-adatan kumaha ceuk barat,pakean, kahakanan, nepi ka nginum-nginum..!”pan aya kasenian jeung  budaya urang barat di urang “teu abdol lamun nginum teu bari mabok” .

Tuluy  we di serang ku papakean,barudak gadis we ayeuna mah gening di bonceng ku jaluna na motor  “ da tungir na teh kadeuleu atuh..bari leumpang  bujal teh kadeuleu ”tuh korban mode “ geus ka barat- baratan..!

Can tina kahakanan,bangsa urang geus gengsi ngakan kulub ganyol, da nu dihakan na hamburger (hambur duit ger ribut),malahan di tawaran karedok ku dewek barudak ayeuna” apa itu korodok?”kituh…

Ayena geus jadi bahan komoditas ka kampung kampung,,extasi mah,sabu-sabu mah,ganja mah,sedengkeun deuih nu keuna na the nonoman heueuh pamuda ,nu sok diayakeun sumpah sataun sakali  nyaeta “sumpah pemuda “tea.. mana buktina,,mana tulang tonggong nagara teh? Deudeuh bangsa urang.

Sedengken Martabat hiji bangsa bisa di ukur tina budayana,lamun budayana geus awut-awutan, ruksak bangsana, heula anan budaya nu pangkolotna di tiap-tiap daerah teh bahasa (basa).Tah urang teh geus kaleungitan basa urang (heueueh budayana).

Baheula mah jaman dewek di SD, basa sunda teh di ajarken undak usuk basa,panyungsi basa,wawangsalan,ayeuna mah tong boro muridna,guruna oge awut-awutan basa sunda na teh.

 

Sumber : Asep Sunandar Sunarya